הפרעת קשב וריכוז (ADHD)

הפרעת קשב וריכוז (ADHD)

הפרעת קשב וריכוז במבוגרים

בשנים האחרונות הולכת וגדלה מודעות להפרעות קשב וריכוז במבוגרים.
זוהי הפרעה שמתחילה בגיל הילדות ובאה לידי ביטוי אצל הילדים בקושי להתרכז בשיעורים, סירוב לבצע שיעורי בית, חוסר סבלנות, "פזיזות", חולמנות, שכחה ואובדן חפצים, קושי לשים תשומת לב לפרטים וכתוצאה מכך ריבוי טעויות במבחנים. לעיתים קרובות הבעיה הולכת ונעלמת עם הגיל, אך לא תמיד.
חחלק ניכר מאלו שסבלו מהפרעת קשב וריכוז בילדות ממשיכים לסבול ממנה גם בבגרות. אצל מבוגרים, הפרעת קשב וריכוז באה לידי ביטוי בקושי להתארגן ולבצע משימות בעבודה, נטייה לדחות ביצוע משימות עד לרגע האחרון, קושי להבין ולזכור הוראות, להתרכז בשיחה, לארגן נכון את הזמן.
הפרעת קשב וריכוז  יכולה לפגוע באופן משמעותי באיכות חיים של האנשים שסובלים ממנה בתחומים רבים (בעבודה, בחיי משפחה, בניהול כספים, בעסקים) ולמנוע מאדם למצות את הפוטנציאל שטמון בו.


איך מאבחנים הפרעת קשב וריכוז?
קודם כל חשוב לציין שהפרעת קשב וריכוז מתחילה בגיל הילדות. אם התלונות על ריכוז ירוד הופיעו לראשונה בגיל מבוגר, ככל הנראה מדובר בבעיה אחרת שמשפיעה בעקיפין על היכולת להתרכז, כמו למשל הפרעת חרדה או הפרעת מצב רוח.
האבחון הראשוני של הפרעת קשב וריכוז הוא אבחון ע"י רופא פסיכיאטר או נוירולוג ונעשה באמצעות ראיון. במידה ותוצאות הבדיקה אינן חד-משמעיות, יש צורך באבחון נוסף שיכול לכלול בדיקות נוירו-פסיכולוגיות, כולל ביצוע מבחנים הממוקדים לגילוי הפרעת קשב וריכוז.


טיפול בהפרעת קשב וריכוז
הטיפול היעיל והמהיר יותר בהפרעת קשב וריכוז הוא טיפול תרופתי בתכשירים מקבוצת סטימולנטים, כגון ריטלין וקונצרטה.  את התוצאות של הטיפול - שיפור ביכולת להתרכז, להתמקד במשימה, להתארגן ולהגיע להישגים גבוהים יותר - ניתן לראות כבר עם תחילת הטיפול. יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון שהטיפול התרופתי אינו מרפא את ההפרעה ועם תום תקופת ההשפעה של הכדור (בין 4 ל-12 שעות), הסימפטומים של הפרעת קשב וריכוז  חוזרים. כמו כן, לטיפול תרופתי יכולות להיות תופעות לוואי שחלק מאנשים מתקשים להסתגל אליהם, כגון כאבי ראש, הרגשה של אי-שקט, הפרעות שינה.
תרופות נוספות שמשמשות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז הן תרופות נוגדות דיכאון. היעילות שלהן בטיפול בהפרעת קשב וריכוז היא נמוכה יותר מריטלין והן מומלצות לטיפול האנשים שלא יכולים לקחת ריטלין מסיבה כלשהי.


טיפול פסיכולוגי בהפרעת קשב וריכוז

למרות יעילותו, הטיפול התרופתי אינו הטיפול הבלעדי בהפרעת קשב וריכוז במבוגרים. בנוסף לטיפול התרופתי, האנשים שלוקים בהפרעת קשב וריכוז יכולים להיעזר בטיפול פסיכולוגי ממוקד להפרעת קשב וריכוז, כגון טיפול התנהגותי קוגניטיבי וטיפול שמשלב לימוד אסטרטגיות להתמודדות עם בעיות קשב. הטיפולים מסוג זה הינם יעילים ובניגוד לטיפול התרופתי ,  תוצאותיהם נשמרות לאורך זמן הודות לרכישת מיומנויות שיכולות לשמש את האנשים כל עוד הם ממשיכים לתרגל ולהשתמש בהן. טיפול מסוג זה דורש הרבה מוטיבציה ונכונות לשינוי מצד המטופל: יש צורך בביצוע שיעורי בית, תרגול ויישום של אסטרטגיות ומיומנויות הנלמדות, התמדה.