ד"ר אירנה ספקטור-סרבנוגור – פסיכיאטרית ופסיכותרפיסטית
אינטגרציה – קליניקה לאבחון, טיפול והכוונה
טיפול בהפרעת קשב וריכוז בגיל המבוגר
האפשרות להפוך את הפוטנציאל המבוזבז להזדמנות להצליח
קושי לארגן את הזמן, דחיינות כרונית, חוסר סדר וחוסר יכול לסיים משימות – כל אלו הם התסמינים של הפרעת קשב וריכוז - ההפרעה שמתחילה בגיל צעיר ובמרבית המקרים ממשיכה לבוא לידי ביטוי גם בגיל המבוגר.
אנשים שלוקים בהפרעת קשב וריכוז, לעיתים קרובות לא מצליחים להגשים את שאיפותיהם להגיע להישגים שתואמים את רמת הכישורים שלהם.
בנוסף לפגיעה בהישגים אקדמיים ובקריירה מקצועית, הפרעת קשב וריכוז עלולה לבוא לידי ביטוי ולהשפיע על קשרים זוגיים, משפחתיים וחברתיים. כתוצאה מכישלונות חוזרים בתחומי החיים השונים, אנשים עם הפרעת קשב וריכוז עלולים לסבול מביטחון עצמי ירוד ולפתח דיכאון.
כיום, ניתן לטפל בהפרעת קשב וריכוז וכך לשפר באופן משמעותי איכות חייהם של האנשים שלוקים בה.
- מהם הסימנים שיכולים להעיד על קיומה של הפרעת קשב וריכוז?
- איך מאבחנים הפרעת קשב וריכוז?
- מהו הטיפול בהפרעת קשב וריכוז?
- מה כדאי לדעת על הטיפול התרופתי?
- מהו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ואיך הוא עוזר להתמודד עם הפרעת קשב וריכוז?
- איך בוחרים את הטיפול המתאים?
מהם הסימנים שיכולים להעיד על קיומה של הפרעת קשב וריכוז?
המאפיינים העיקריים של הפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים הם קושי להתמיד, נטייה לדחות עד לרגע האחרון ביצוע משימות חשובות, הסתערות על המשימות החדשות מבלי יכולת להתמיד בהן וויתור מהיר. אצל חלק מהאנשים, הפרעת קשב וריכוז מלווה גם בתסמינים של אימפולסיביות והיפראקטיביות, הבאים לידי ביטוי בסף גירוי נמוך, נטייה להתפרצויות, חוסר סבלנות, פעילות יתר שלרוב לא יעילה ובלתי עקבית. חייהם של האנשים עם הפרעת קשב וריכוז מתאפיינים בבלאגן במרבית התחומים (עבודה, בית, משפחה) , הם מתקשים לעשות סדר עדיפויות נכון וכתוצאה מכך מפסידים הזדמנויות וחשים כישלון.
האבחון של הפרעת קשב וריכוז מתבצע באמצעות בדיקה קלינית של רופא מומחה. במרבית המקרים, אין צורך בבדיקות אבחון נוספות וניתן להתחיל טיפול כבר לאחר פגישת האבחון הראשונה.
שני סוגי הטיפול העיקריים בהפרעת קשב וריכוז הם טיפול תרופתי וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי. לכל אחד מהם יתרונות וחסרונות משלו. הבחירה בסוג הטיפול היא בהתאם למאפיינים הספציפיים של בעיית המטופל ובהתחשב להעדפותיו.
מה כדאי לדעת על הטיפול התרופתי?
הטיפול התרופתי בהפרעת קשב וריכוז הוא טיפול בסטימולנטים – הנפוץ בהם הוא ריטלין. הטיפול בריטלין משפיע ומשפר קשב מתמשך, מעלה יכולת התמודדות עם מסיחים ועוזר לשליטה בדחפים. בעקבות הטיפול, אנשים מדווחים על שיפור ביכולת התמודדות עם משימות היום יום, עליה ביכולתם להתמיד ותפקוד יעיל יותר. כמו כן, הטיפול מוריד את רמת האי שקט, מאפשר לאדם להיות יותר ממוקד ומוריד את הרגישות שלו למסיחים.
השפעתה של התרופה מוגבלת למספר שעות שמשתנה בין תכשירים שונים, למשל ריטלין SR (הריטלין הרגיל) משפיע למשך 4 שעות וקונצרטה (תכשיר ארוך טווח) ל-12 שעות. הטיפול התרופתי עוזר רק לחלק מהמטופלים ולפעמים יש צורך להתנסות במספר תכשירים עד שמגיעים לשיפור הרצוי. הטיפול התרופתי במינונים טיפוליים לא גורם להתמכרות ובטוח לאורך זמן. הטיפול עשוי לשפר את איכות חייהם של אנשים שסובלים מהפרעת קשב וריכוז בכל גיל, כולל גיל הזהב.
מהו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ואיך הוא עוזר להתמודד עם הפרעת קשב וריכוז?
טיפול קוגניטיבי -התנהגותי מבוסס על ההנחה כי הרגשה והתנהגות מושפעים על ידי דפוסי חשיבה ותפיסות שכל אדם מסגל לעצמו במהלך ההתפתחות מגיל צעיר ועד הבגרות. התפיסות והדפוסים אלו, שלעיתים אינם נכונים ולא מדויקים, מנהלות את חיי האדם מבלי שיהיה מודע לכך. אנשים שלוקים בהפרעת קשב וריכוז, נוטים לסגל לעצמם שיטות שעל פניו עוזרות להם להתמודד עם הלחצים היום יומיים, אך בפועל מקבעות ואף מחמירות את בעיותיהם. הדוגמאות הנפוצות הן נטייה לדחיינות, הסתערות על הפרויקטים החדשים, השקעה מוגברת בדברים לא חשובים וכד'. באמצעות הטיפול קוגניטיבי -התנהגותי, המטופל לומד לזהות את התפיסות השגויות, לאתר דפוסי התנהגות הבלתי יעילים ולשנותם באופן הדרגתי תוך כדי למידת אסטרטגיות חדשות להתמודדות עם הפרעת הקשב והשלכותיה. הטיפול קוגניטיבי- התנהגותי הוא טיפול מובנה, מציב מטרות ברורות בפני המטופל ומוגבל בזמן למספר חודשים.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי נותן מענה לתסמינים שפחות מושפעים ע"י הטיפול התרופתי כגון קושי בהתארגנות עם הזמן, דחיינות, בעיות רגשיות, ביטחון עצמי נמוך. התוצאות שמושגות בטיפול הן ארוכות טווח וכמובן, הטיפול אינו כרוך בתופעות לוואי.
הבחירה בטיפול הספציפי אמורה להתאים את צרכי המטופל ואת העדפותיו. הטיפול התרופתי נותן מענה מהיר וזוהי האופציה שמתאימה לרוב המטופלים. עם זאת, חלק מהאנשים מעדיפים שלא ליטול תרופות, וכאן האופציה של טיפול קוגניטיבי -התנהגותי היא המועדפת. מקרים נוספים בהם ניתנת העדפה לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי הם המקרים של העדר שיפור או שיפור חלקי עם הטיפול התרופתי, מחלת לב פעילה, תופעות לוואי. השילוב בין שני סוגי הטיפול עשוי להביא לתוצאות מרביות מאחר ולצד השיפור המהיר בתסמינים של הפרעת קשב וריכוז הוא מספק למטופל כלים המאפשרים להתמודד עם הבעיה לאורך זמן מבלי להיות תלוי בתרופות בלבד.