דיכאון בתקופת החגים


עבור רבים מאיתנו תקופת החגים היא תקופה מלאת שמחה, בילויים, פגישות עם חברים ובני המשפחה. יחד עם זאת, לא מעט אנשים עלולים לסבול בתקופה זו מירידה במצב רוח , מתח, חרדה, חששות לעתיד ובדידות. דיכאון החגים היא תופעה מוכרת וניתן להתמודד איתה במידה ומודעים לה ועושים הכנות מראש.

מהן הסיבות לדיכאון בתקופת החגים ובמה הוא מתבטא?

הנטייה לפתח דיכאון בתקופת החגים גוברת מאחר וחגים מהווים גורם דחק. מצד אחד מדובר בחופש מעבודה והרבה זמן פנוי, אך מהצד השני זוהי תקופה עמוסה בהכנות וסידורים שלא בהכרח מביאים איתם הנאה וסיפוק. רבים מאיתנו מפתחים לקראת החג ציפיות אשר לעיתים קרובות מתנגשות עם המציאות. מפגש עם בני המשפחה עלול להפוך למריבה, עמידה בתור וצפיפות בקניונים עשויות לקלקל את תענוגות השופינג, שלא נדבר על הוצאות כספיות לא מועטות. גורמים נוספים שתורמים להתפתחות דיכאון בתקופה זו הם אכילת יתר, שתיית אלכוהול מופרזת, ירידה בפעילות גופנית.

התסמינים הנפוצים של דיכאון החגים הם עייפות, חוסר אנרגיה, קושי ליהנות ולשמוח, הרגשת אי שקט ודאגנות יתר. במידה ותפקודו של האדם יורד באופן משמעותי והוא מתקשה להמשיך באורח חיים הרגיל, יש לחשוד כי מדובר בדיכאון ולפנות לעזרה.

למי יש נטייה לפתח דיכאון בחגים?

אנשים שמתקשים להתמודד עם מצבי לחץ, נוטים לדאגנות יתר וחרדה, עלולים לפתח דיכאון בתקופת החגים. בנוסף, אנשים קשישים גם הם נמצאים בקבוצת הסיכון, כאשר תקופת החגים מעוררת אצלם זיכרונות העבר, מזכירה על אובדן קרוביהם במהלך השנה החולפת, מעוררת געגועים. נשים רבות עלולות לסבול ממצב רוח ירוד וירידה תפקודית כתוצאה מהעומס שהתקופה מטילה עליהן: בישולים, אירוח בני משפחה , קניית מתנות, טיפול בילדים.

איך ניתן למנוע דיכאון בחגים ומה כדאי לעשות?

הנה מספר המלצות שיעזרו להעביר בשלום את תקופת החגים ולמנוע דיכאון:

  • תכננו את הזמן.
  • תחליטו מראש מתי תעשו קניות ומהו הזמן הנוח עבורכם לארח. תמנעו מיצירת לו"ז צפוף מידי מחד ומשעות ריקות מאידך.

  • תתאמו ציפיות.
  • חשוב לזכור שהחגים לא אמורים להיות "מושלמים" ועלולות להיות תקלות ואכזבות, זה טבעי ובלתי נמנע. תהיו מוכנים להערות המעצבנות של דודה סימה ולמנה הלא מוצלחת של אימא שחייבים, אבל חיים לטעום ממנה... אל תתנו להם לקלקל את השמחה.

  • תחלקו תפקידים.
  • תהפכו את האורחים לשותפים בהכנת ארוחת החג, תבקשו מהילדים הבוגרים לדאוג לפעילות עבור הקטנטנים, אל תתביישו לבקש עזרה גם בסיום החגיגה (כן, גם הכלים...).

  • תתכננו את התקציב ותמנעו מהוצאות מיותרות:
  • מומלץ לבצע קניה מרוכזת אחת של מתנות, לבדוק מבצעים והנחות, ללכת עם רשימה ולהימנע מפיתויים שבדרך.

  • קחו פסק זמן לעצמכם.
  • תכננו מראש פעילות מהנה ומרגיעה, צפייה בסרט, האזנה למוסיקה, הרפיה, מדיטציה. אל תשכחו להתעמל ולשמור על תזונה בריאה. הימנעו משתיית יתר של אלכוהול.

האם גם תקופה שלאחר החגים משפיעה על המצב הנפשי?

חזרה לשגרה גם היא עלולה להיות כרוכה בדיכאון. הסיכוי לכך עולה כשאדם חוזר לעבודה לא אהובה, עמוסה ולא מספקת. עבור חלק מהאנשים, סיום תקופת החגים משמעותה פרידה מאנשים קרובים, משפחה וחברים. גם עליה במשקל, שאינה נדירה במהלך תקופה זו, עלולה להביא לירידה בערך העצמי ולתרום לדיכאון. לעיתים קרובות דכדוך קל ועייפות אלו הן תגובות טבעיות לסיום התקופה, אך במידה ומצב רוח לא משתפר תוך שבוע-שבועיים, מתחילה ירידה תפקודית, הרגשה של ייאוש ואף מחשבות על מוות, יש לפנות להערכה דחופה של איש מקצוע.

חג שמח ושנה טובה!!!