קפה עשוי להוריד סיכון לדיכאון


למרות הדעה הרווחת כי שתיית קפה המוגברת עלולה להזיק לבריאות, המחקרים מצביעים כי ההיפך הוא הנכון – זה לא כל כך מסוכן ואף יכול לעזור למנוע דיכאון.

המחקר החדש שפורסם בספטמבר 2011 בעיתון רפואי Archives of General Medicine מציע כי שתיית קפה יכולה להוריד סיכוי להתפתחות הדיכאון. במהלך המחקר נחקרה קבוצה של 50,000 נשים במשך 10 שנים. תוצאות המחקר הראו כי הסיכוי לפתח דיכאון בקבוצת הנשים ששתו 2-3 כוסות קפה ליום היה נמוך יותר ב-15% בהשוואה לאלו שלא שתו קפה כלל או שתו קפה לעיתים רחוקות. בקבוצת הנשים ששתו 4 כוסות ליום ומעלה, הסיכוי ללקות בדיכאון היה נמוך ב-20% מסיכוין של אלו שלא נהגו לשתות קפה.

הדעה הרווחת ששתיית קפה עלולה להזיק לבריאות, ככל הנראה אינה מבוססת מספיק. בשנים האחרונות יותר ויותר מחקרים תומכים בכך שקפה לא בהכרח משפיע לרעה על המצב הבריאותי.

עם זאת, גם במחקר הנוכחי החוקרים אינם מצביעים על הקשר הסיבתי בין שתיית קפה לירידה בסיכון ללקות בדיכאון, אלא רק על האפשרות שלקפה ישנה השפעה מגנה. יש צורך במחקרים נוספים כדי להוכיח את הקשר.

קפאין הוא חומר ממריץ (סטימולנט) הכי פופולארי ונפוץ בחברה המערבית. אנשים ששותים קפה מדווחים על שיפור בהרגשה כללית, עליה באנרגטיות, שיפור ביכולת להתרכז. ידוע כי לקפאין השפעה על המוח ועל המוליך העצבי סרוטונין שאליו מכוונות התרופות נוגדות דיכאון.

המחקרים האחרונים לא הראו כי לקפאין השפעה משמעותית על התפתחותן של מחלות לב אך לעומת זאת נמצא, כי הוא עשוי להפחית דלקת. כמו כן, לא נמצא קשר בין קפאין להתפתחותן של המחלות ממאירות. בסה"כ המידע המחקרי עשוי להרגיע את חובבי הקפה ולעודדם להמשיך לשתות את המקשה האהוב שכלל הנראה לא מזיק לבריאותם.

למרות התוצאות המעודדות, המחקר אינו מוכיח כי שתיית קפה עשויה למנוע דיכאון. יש צורך במחקרים נוספים על מנת ללמוד על השפעתו של קפאין על מצב רוח ולענות על השאלה האם אכן מדובר בדרך למנוע דיכאון.

כמו כן, חשוב לציין, שבקרב האנשים שסובלים המתקפי חרדה והתקפי פאניקה, צריכה מוגברת של קפאין עלולה לעורר את ההתקפים ואינה מומלצת.